BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 80€

S hitrim razvojem tehnologije na področju kolesarskih izdelkov se na trg vedno bolj stekajo novi izdelki prilagojeni kolesarjem. Dnevi, ko so se lokalni kolesarji ponoči po domačih poteh prebijali samo z uporabo svojih svetilk za kampiranje, so že zdavnaj minili, saj so na voljo nove SVETLE in PRIROČNE kolesarske luči, ki so bolj dostopne.

Kolesarske luči prihajajo v različnih blagovnih znamkah, vrstah LED žarnic, moči, tipih montaže, velikostih; vsega, kar si lahko zamislite. Pogosto boste vstopili v trgovino in opazili, da je stena prekrita z izdelki različnih blagovnih znamk in različnimi cenami – Kako izbrati tisto, ki jo potrebujete?

Vsak kolesar je drugačen in tako kot pri vseh vidikih kolesarjenja (je 26-palčni premer koles še aktualen? Kolesarite z ravnimi pedalami ali s sistemom SPD? Dolge ali kratke nogavice?), tudi tukaj obstajajo individualne preference glede luči.

Iz izkušenj s prodajo in kolesarjenjem v preteklih letih lahko uporabimo to preprosto logiko kot izhodišče in pridemo do zelo dobrih sklepov o vrsti luči, ki jo potrebujemo.

VIDETI ALI BITI VIDLJIV

Prva stvar, ki jo je treba urediti, je vrsta luči, ki jo potrebujete, kar lahko odgovorite s preprostim vprašanjem: Kot kolesar, ali potrebujem samo, da me vidijo prihajajoči avtomobili ali drugi udeleženci cestnega prometa, ali pa moram dejansko videti, kam grem? Prvo bo zahtevalo manj močno luč kot drugo.

Človeško oko se je razvilo tako, da hitro zazna premikajoči se cilj, hitrost, s katero se predmet vidi, pa se poveča, če je predmet svetel, zato se uporablja utripajoča luč, ko se stemni.

Tako bodo udeleženci cestnega prometa hitro opazili utripajočo luč že iz daljave.

Poleg tega luči, ki se uporabljajo za opazovanje, ne potrebujejo biti najmočnejše, saj je njihov glavni namen pritegniti pozornost drugega udeleženca cestnega prometa, ne pa videti daleč naprej pred sprednjim kolesom. Zato lahko kolesar, če potrebuje samo, da ga vidijo, izbere luč z manj kot 1000 lumnov.

Poleg tega so kolesarske lučii z vsaj 800 lumni dovolj svetle, da če se kolesar znajde v popolni temi, bo luč oddajala močan žarek, ki sveti dovolj daleč pred sprednjim kolesom, da se bo kolesar lahko varno vrnil domov, ne da bi se preveč upočasnil.

Ko kolesar potrebuje luč, da lahko vidi, je priporočljiva močnejša luč.

Glavni razlog je, da dlje naprej od sprednjega kolesa vidite, hitreje lahko vozite. Drugače povedano, luč, ki ni dovolj močna, na primer pod 1000 lumnov, ne bo osvetlila ceste dovolj daleč, da bi videli prihajajoče ovire (jamice, razpoke, veverice, …), ko vozite s hitrostjo nad 20 km/h. Seveda se lahko uživate v sproščenih vožnjah pod 20 km/h, za kar bo luč z 400 lumnov zagotovo zadostovala.

LUČI ZA RAZLIČNE TIPE VOŽENJ

Naslednje vprašanje pri odločanju je: Za kakšne vrste voženj bom potreboval to luč?

Očitno se kolesarjenje po povsem novem asfaltu ne sooča s tako zahtevnimi izzivi kot kolesarjenje po mokrih tehničnih poteh. Zato bolj zahtevna teren pomeni, da mora biti svetlobni snop močnejši in širši.

Cestno kolesarjenje

Na splošno, kot že omenjeno, bo cestni kolesar potreboval luč z vsaj 800 lumnov, da osvetli cesto dovolj daleč, da se bo lahko peljal udobno in brez slepote.

Hitreje ko vozite, dlje naprej boste morali videti.

Poleg tega, ko hitro spustite po hribu s hitrostjo 70+ km/h, ni pomembno samo to, da vidite daleč naprej, ampak je za varnost pomembno tudi, da vidite dovolj na straneh ceste, da opazite morebitne poti za umik in se izognete nenadnim oviram (kot veste so vsa bitja, ki prečkajo cesto v zadnjem trenutku tik pod kolesom).

Prav tako ste zagotovo že slišali za kolesarjenje po makadamu. Kolesarji na grobih poteh ponoči bodo zagotovo imeli koristi od več moči in širšega snopa, saj jim bo to omogočilo, da nadaljujejo vožnjo s naravnim tempom, ne da bi jih nenehno presenečali kamni, ki prihajajo iz teme.

Gorsko kolesarjenje

Verjetno najzahtevnejša vrsta voženj, gorsko kolesarjenje je disciplina, za katero bi priporočili najmočnejšo luč (da vidite daleč) z čim več LED-diodam (da vidite široko), uporabljajoč zgoraj navedene argumente.

Razlog je, da ovire vedno prihajajo, in želite videti več linij in varnih poti za umik.

In če kolesar lahko vidi celotno pot in daleč naprej, bo bolje prilagodil smer, položaj na kolesu in hitrost ali zaviranje.

Voziti z manj močno lučjo, kot je 800 lumnov, je sicer mogoče, vendar bo kolesar moral zmanjšati hitrost in voziti bolj previdno.

Ne pozabite, da hitreje kot vozite, bolj daleč želite videti, da ostanete varni. Izkušen kolesar, ki se sproščeno vrača domov ponoči s hitrostjo 50% dnevne hitrosti, se bo verjetno dobro odrezal z manj močno lučjo, medtem ko boste na električnem kolesu, ki poskušate v neznanem terenu opraviti čim več krogov, zagotovo potrebovali močnejšo nastavitev. Dodali bi tudi, da bi morali izbrati moč luči glede na svojo stopnjo veščin in/ali območje udobja. Bolj izkušen kolesar ima boljše reflekse kot začetnik, zato bi začetnik moral razmisliti o močnejši luči.

ZAKLJUČEK

Nazadnje je lahko koristno izbrati močnejšo luč, kot bi jo morda potrebovali. Zakaj?

Več moči pomeni večjo baterijo. Luč bo v realnosti delovala približno 1,5 do 2 uri pri največji moči, kar pomeni, da boste med daljšimi vožnjami morali porabiti manj moči, da bo baterija trajala celotno vožnjo. Strateška izbira bi bila luč, ki vam pri 75% ali 50% moči omogoča zadostno osvetlitev in dovolj časa za dolgo vožnjo, plus 30-minutni rezervni čas, če bi bilo treba.

Na koncu je za dobro izbiro potrebno le malo razmišljanja. Najprej opišite svoje potrebe. Videti ali biti viden Nato opišite svojo uporabo: sproščeno cestno kolesarjenje, hitro cestno kolesarjenje ali kolesarjenje po makadamu, ali gorsko kolesarjenje Razmislite o svoji hitrosti križarjenja, stopnji veščin in udobju.

kolesarske svetilke

KATEGORIJA IZDELKOV

POSEBNA PONUDBA! Ob nakupu sprednje luči Gaciron V9CP-850 vam BREZPLAČNO podarimo zadnjo luč.